Top 50 SEO Interview Question After DIGITAL Marketing Course


Following are frequently asked SEO Job Interview Questions for freshers as well as experienced digital marketing professionals SEO interview questions.

Following are frequently asked SEO Job Interview Questions for freshers as well as experienced digital marketing professionals SEO interview questions.

1. What is Digital Marketing?

Ans: Digital Marketing is a technique of marketing that is the promotion of products or brands using electronic devices or the internet. It also includes text messaging, instant messaging, video, apps, podcasts, electronic billboards, digital television and radio channels, etc.

2. Why did you choose Digital Marketing as a Career?

Ans: If you're looking for a career where you can put your creativity, communication skills, and analytical abilities to good use, marketing could be the perfect industry for you. And with a wide range of roles to choose from, there's sure to be something to suit your skillset.

3. What do you like most SEO or SMO?

Ans: SEO(search engine marketing) because Whereas SEO mainly focuses on improving your website ranking and the ability to drive visitors through the likes of Google – SMO focuses on driving traffic via social media platforms. The main priority of both SEO and SMO is to drive traffic to your website.

4. Where did you Digital Marketing Course?

Ans: Just your institute name.

5. What are Inbound and Outbound Marketing?

Ans: Inbound and outbound marketing

Inbound Marketing

  • Pulls interested readers in
  • Solves consumers' needs
  • Interactive with readers
  • Where you see it: websites, blogs, eBooks, opt-in emails, SERP, social media

Outbound Marketing
  • Pushes messaging at everyone
  • Written to sell products
  • One-way communication
  • Disrupts whatever content is being consumed
  • Where you see it: TV ads, billboards, pop-up internet ads, telemarketing, magazines.


6. What is SEO and how would you do it?

Ans: SEO stands for search engine optimization. SEO is the process of taking steps to help a website or piece of content rank higher on Google. The key difference between SEO and paid advertising is that SEO involves "organic" ranking, which means you don't pay to be in that space. check the rank of a website, auditing of the website then analysis of google analytics.

7. How Many google algorithm has been launched?

Ans: Since late 2018, it has been a pattern for Google to roll out an update every three months, but the last confirmed Broad Core Update was announced back in May 2020, just as most countries around the world were passing through the worst phase of COVID 19.

8. What are the popular algorithm and how do they impact SEO?

Ans: "Google's algorithms are a complex system used to retrieve data from its search index and instantly deliver the best possible results for a query. The search engine uses a combination of algorithms and numerous ranking signals to deliver webpages ranked by relevance on its search engine results pages (SERPs)."

9. Name some businesses that must use Inbound digital marketing and vice versa.

Ans: What are at least marketing strategies businesses use?
  • Use social media.
  • Create video tutorials.
  • Start blogging now.
  • Understand search engine optimization.
  • Leverage influencers.
  • Build a great lead magnet.
  • Use Facebook ads with re-targeting.

10. What are Canonical Tags?

Ans: The canonical tag is an important part of letting Google know which site is original and should be ranked as such and which pages should be disregarded. Without this tag, Google is left guessing, which lowers the rankings of your site.

11. What is schema markup?

Ans: Schema markup, also known as structured data, is the language of search engines, using a unique semantic vocabulary. It is code used to more clearly provide information to search engines in order to understand your content.

12. Do you know WordPress?

Ans: Yes, I can do work on WordPress.

13. How to do good Website Speed?

Ans: Here are some of the many ways to increase your page speed:
  • Enable compression.
  • Minify CSS, JavaScript, and HTML.
  • Reduce redirects.
  • Remove render-blocking JavaScript.
  • Leverage browser caching.
  • Improve server response time.
  • Use a content distribution network.
  • Optimize images.

14. In WordPress there are some plugins can you tell us a few names.

Ans:
  1. Yoast SEO
  2. SEMRUSH
  3. Ahrefs
  4. Wordfence Security
  5. WooCommerce
  6. Elementor
  7. WP form

15. How to do SEO of a Website that is in CSS and HTML?

Ans: SEO of a website that is in CSS and HTML-
  • Cleanly lay out the framework and design for your website.
  • Name all the pages with descriptive, keyword-rich URLs.
  • Utilize the tag.
  • Add relevant meta descriptions.
  • Write unique, keyword-rich content.
  • Link to internal and external pages.
  • Add alt tags to all your images and videos.

16. What is a Google algorithm?

Ans: Google search algorithm is a complex system that allows Google to find, rank, and return the most relevant pages for a certain search query. To be precise, the whole ranking system consists of multiple algorithms that consider various factors. Core Web Vitals Means Deciding What Add-ons are Necessary

17. Why do people want to do SEO?

Ans: Because it's doing many activities for learning When searching for a service or product online, users are more likely to choose one of the top five suggestions that the search engine shows them.

SEO helps you rank higher in search results and garner more visibility online, making potential customers more likely to click over to your site and convert.

18. When SEO is good when SMO is better?

Ans: Both are equally important. You can not really choose between the two because of the increase in competition and the fact that SMO has replaced traditional marketing practices.

Search Engine Optimization (SEO) – is a strategy with a long-term goal, as it helps to increase your search engine rankings which in turn improves your presence online.

SEO helps you increase your rankings through content optimization and link building. SEO activities are divided into –

•On page – Refers to activities carried out in order to optimize individual web pages. This majorly includes your content. Content needs to be updated and should comprise certain keywords related to the product or service your company is offering which would help you e noticed while there is a relevant search by a surfer.

Work on your links/URL, meta tags, title tags, and heading tags. Make sure you use optimized keywords and phrases as these tags are very important when people are looking for products/services that your company would provide. These tags allow you to be recognized by search engines.

In short, good web content makes google or any other search engine understand that your website is relevant and important.

Adjust your site navigation and internal links. Use alt tags, that is, describe your media with alternative texts, be it a video or image as this would allow search engines to locate your page.

•Off page -Activities like regular blogging, forum postings, article submissions, and a press release would lead to generating links back to your website.

This again would increase your web page traffic, generate awareness of your website and lead to an increase in conversion rate.

•Website Monitoring – This includes keeping yourself updated, trying different keywords, and seeing which one gives you the best result. Keeping a check on the performance of your website would help you to recognize where you lack and work on the same in a digital marketing institute SEO interview questions.

Social Media Optimization (SMO)- the goal is narrowed down to developing and maintaining customer relations by increasing awareness and keeping them updated with what your company offers.

This is done through various social media platforms like Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest, etc. You post pictures along with information about the services you provide.

In today's time where people highly rely on these social platforms for information, it is important to keep your audience updated with activities or events or, products, services and offers provided by you.

These platforms help to create and develop awareness and also remind your audience of your existence. Traditional marketing, Like repeated TV ads, radio ads, banners, etc have been replaced by these activities.


Comments

No responses found. Be the first to comment...


  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: